Gå til eviny.no

Dale III kraftverk

Bakgrunn

Halvparten av energibruken i Norge kommer fra fossile kilder som olje og gass. For å kutte utslipp skal fossil energibruk erstattes med strøm, og mye av dette vil være uregulert kraft som vind og sol. I perioder med lite vind og sol kan vi få problemer med å ha nok effekt tilgjengelig i kraftsystemet.

Det er bakgrunnen for at Eviny har kartlagt vassdrag som allerede er regulert til vannkraftproduksjon, for å se om det er mulig å oppgradere produksjonen til å bli enda mer fleksibel. Vi bruker de samme reguleringsmagasinene, men utnytter vannet på en bedre måte for å dekke samfunnets behov i dag.

Hamlagrøvatnet er inntaksmagasinet til Dale III kraftverkFoto: Jarle Hodne

Om kraftverket

Effekt: Ca. 300 – 420 MW
Energi: 120 – 130 GWh netto

Kraftverket vil ligge skjult inne i fjellet. Planen er å bruke Hamlagrøvatnet som inntaksmagasin og ha utløp i Dalevågen.

Med et stort magasin og utløp i sjøen har vi gunstige forhold for et effektkraftverk. Dette vil både gi mer energi og større fleksibilitet til å produsere når behovet er størst.

Eviny har i dag tre kraftverk i Bergsdalsvassdraget: Kaldestad, Fosse og Dale. Dale er det største kraftverket, men utløp til en elv gjør at Eviny må kjøre kraftverket forsiktig av hensyn til laksen i Daleelva. Raske svingninger i vannføring kan føre til stranding av fisk. Eviny har gjort mange tiltak for å unngå dette i Daleelva, men Dale III vil ytterligere forbedre situasjonen.

Med utløp i sjøen vil Dale III gi oss større fleksibilitet til å variere produksjonen raskt i takt med behovet. Redusert produksjon i dagens kraftverk vil gi mindre variasjon i vannføringen i Daleelva, og dette vil være gunstig for laksen.

Regulerte vassdrag reduserer generelt risikoen for skadeflommer. I Bergsdalsvassdraget er konsekvensen av en 50-årsflom allerede redusert til en 10-årsflom. Dale III, som er et kraftverk med stor kapasitet og utløp til sjø, vil redusere risikoen ytterligere.

Kraftverket vil ha inntak i Hamlagrøvatnet og utløp i DalevågenFoto: Eviny

Status

Prosjektet er i en tidlig fase. Vi har informert kommuner, andre myndigheter, grunneiere og en rekke interesseorganisasjoner. I denne dialogen har vi fått nyttige innspill som vi tar med oss videre i arbeidet med prosjektet.

Vi har som mål at nye kraftprosjekter skal bidra til bedre miljøstatus i de eksisterende anleggene våre. Nå gjennomfører vi grundige konsekvensutredninger av miljø og andre relevante temaer for å få kunnskap om både fordeler og ulemper med prosjektene. Målet er å sende inn konsesjonssøknad i løpet av første kvartal 2026.

Ved spørsmål ta kontakt med prosjektleder:

Håvard Fosse

Prosjektleder